Menü

palyazat
palyazat

8 titkos tipp, amivel milliókat spórolhatsz az otthonfelújítási támogatással!

Július 1-jén elindult az új otthonfelújítási program, amely lehetőséget kínál akár 6 millió forintos támogatás igénylésére. Ez az összeg jelentős segítséget nyújthat azoknak, akik az 1990 előtt épült családi házuk energetikai korszerűsítését tervezik. A program célja, hogy javítsa a lakóépületek energiahatékonyságát és csökkentse az energiaszegénységet.

A program céljai és előnyei

A támogatás felhasználható különböző energetikai korszerűsítési munkálatokra, mint például:

  • Nyílászárók cseréje
  • Házszigetelés
  • Gázfűtés és melegvízrendszer korszerűsítése

A program keretösszege 108,24 milliárd forint, és célja közel 20 ezer lakás felújítása. A résztvevők legfeljebb 7 millió forintos beruházással és legalább 30%-os energiamegtakarítással vehetnek részt, melyhez 1 millió forint önerőt kell biztosítani. A fennmaradó összegre legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni az MFB Pontok hálózatán keresztül.

Pályázati részvétel

A programban történő részvétel feltétele, hogy az épületenként legalább 30%-os mértékű primer energiafogyasztás-csökkenést kell elérni, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni. Az igénylőknek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lenniük, rendelkezniük kell magyar adóazonosító jellel, magyar állampolgársággal vagy legalább egy éve Magyarországon állandó lakcímmel.

Az igénylés folyamata

Az MFB Zrt. hitelprogramjában részt venni kívánóknak elengedhetetlen a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltése és a szükséges mellékletek csatolása. A Kölcsönkérelmet csak a MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló közvetítőhöz lehet személyesen benyújtani. Az ilyen közvetítők listáját az MFB Zrt. hivatalos honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

Részletek és határidők

A kölcsönszerződések aláírására az utolsó lehetőség 2026. április 30-ig van, vagy amíg a források el nem fogynak. Érdemes időben intézkedni, hogy ne maradjunk le a lehetőségről. A maximális hitel futamideje 10 év, a rendelkezésre tartási idő pedig 24 hónap, amely egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható.

Támogatott felújítási tevékenységek

A támogatott tevékenységek közé tartoznak a következők:

  1. Fűtött és fűtetlen teret elválasztó szerkezetek hőszigetelése: Külső falak, lapostetők, padlásfödémek, alsó zárófödémek hőszigetelése.
  2. Nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése: Energia-megtakarítást eredményező nyílászárók beépítése, nyári hővédelem javítása árnyékoló szerkezetekkel.
  3. Használati melegvíz-rendszer korszerűsítése: Használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és fejlesztése.
  4. Fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánnal: Kéménytechnikai fejlesztésekkel együtt.
  5. Melegvizes puffertartály létesítése: A hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.
  6. Energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási és javítási költségek: Minden energetikai korszerűsítéssel kapcsolatos helyreállítási munkálatokra vonatkoznak.

Free Cost Calculator photo and picture

Minimális önerő és hitel összege:

  • Minimálisan szükséges önerő: 1 millió forint
  • Maximálisan felvehető összeg: 6 millió forint
  • Maximálisan elszámolható beruházási összeg: 7 millió forint
  • Vissza nem térítendő állami támogatás: Járástól függően 2,5-3,5 millió forint
  • Maximális hitel futamidő: 10 év*
  • Hitel kamata: 0%

* a 2 éves rendelkezésre tartási idővel együtt

8 elengedhetetlen tippünk, amit érdemes megfogadni!

  1. Pontos tervezés: Alaposan tervezzük meg a felújítást, és készítsünk részletes költségvetést. Vegyük figyelembe az esetleges váratlan kiadásokat is, hogy ne érjenek minket meglepetések.
  2. Kivitelező választása: Válasszunk megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőt. Érdemes több árajánlatot is bekérni, hogy a legjobbat választhassuk ki.
  3. Energetikai tanúsítvány: A támogatás egyik feltétele, hogy a felújítás után legalább 30%-os energiamegtakarítást érjünk el. Ehhez elengedhetetlen az energetikai tanúsítvány beszerzése.
  4. Dokumentáció: Az igényléshez szükséges dokumentumoknak naprakészeknek és pontosaknak kell lenniük. Ide tartozik többek között az energetikai tanúsítvány, a számlák, és a kivitelezési szerződés. + Minden felújítással kapcsolatos kiadást számlával kell igazolni, ezért fontos, hogy minden számlát gondosan megőrizzünk és rendszerezzünk.
  5. Pályázati határidők: Tartsuk be a pályázati határidőket, és ügyeljünk arra, hogy minden szükséges dokumentum időben benyújtásra kerüljön. Alaposan olvassuk el és értsük meg a támogatás feltételeit, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések az igénylés során.
  6. Műszaki tartalom: A felújítás műszaki tartalmát pontosan kell megtervezni és dokumentálni, hogy az megfeleljen a támogatási feltételeknek.
  7. Kommunikáció a kivitelezővel: Rendszeresen tartsuk a kapcsolatot a kivitelezővel, és kövessük nyomon a munkálatok előrehaladását, hogy minden a tervek szerint haladjon.
  8. Hitel lehetőségek: Ha a támogatás mellett hitelre is szükségünk van, tájékozódjunk a különböző bankok ajánlatairól és válasszuk a számunkra legkedvezőbbet.

Az Otthonfelújítási Program remek lehetőség arra, hogy otthonunkat korszerűsítsük és energiamegtakarítást érjünk el. A fenti tippek betartásával biztosíthatjuk, hogy a támogatást maximálisan kihasználjuk és elkerüljük a felújítással járó kellemetlenségeket.

Gyorsan kimerülhet a keret, sietni kell!

A program forrása korlátozott, mindössze 20 ezer családi ház korszerűsítése támogatható. Az érdeklődés nagy, így érdemes mielőbb benyújtani a kérelmet. A munkálatokat két éven belül kell elvégezni, és a hitel rendelkezésre tartási ideje 6-24 hónap, amelyet egy 3 hónapos türelmi idő követ.