Menü

palyazat
palyazat

6 millió forintot a zsebedbe? Az új otthonfelújítási támogatással lehetséges!

Fedezd fel, hogyan kaphatsz akár 6 millió forintos támogatást otthonod felújítására az új otthonfelújítási program keretében, energiahatékony megoldásokkal! De pontosan vajon milyen anyagokra és milyen munkálatokra tudod igénybe venni a kamatmentes hitelt? A cikkünkből kiderül!

A program az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére összpontosul, és keretösszege nem kevesebb, mint 108,24 milliárd forint. 

A támogatás igénylésének indulását a kormány 2024 június elejére tervezte, de pár hetet késik az indulás. Addig is vessük bele magunkat a részletekbe a teljesség igénye nélkül.

Mi a célja a hitelprogramnak?

A lakóépületek energiahatékonyságának javítása és az energiaszegénység csökkentése. Például nyílászárók cseréje, házszigetelés, gázfűtés- és melegvízrendszer korszerűsítése!

  • A program az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére irányul, elősegítve közel 20 ezer lakás felújítását. 

Hogyan vehetünk részt? 

A programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. Fontos! Minden résztvevőnek 1 millió forint önerőt kell biztosítania, a fennmaradó összegre pedig legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt vehetnek fel az MFB Pontok hálózatán keresztül.

Legkésőbb 2024. december 31-ig lehet kölcsönszerződést kötni, ezt követően a fel nem használt források átcsoportosításra kerülnek a Hitelprogramon belüli további hitelcélokra.

Milyen típusú kölcsönről beszélünk?

A kölcsön kombinálja a Vissza Nem Térítendő Támogatást és a kamatmentes beruházási kölcsönt. A finanszírozási összeg minimum 2,5 millió forint, maximum 6 millió forint lehet.

A támogatás mértéke a régió fejlettségétől függ. Legalább 40%-os energetikai javulás esetén további 5% vissza nem térítendő támogatásra lehet jogosult a hitel kárára. 

A járások szerinti támogatást tekintve három kategóriába sorolják a járásokat:

  1. Alacsony jövedelmű járásokban 3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatás.

  2. Közepes jövedelmű járásokban 3 millió Ft támogatás.

  3. Magas jövedelmű járásokban 2,5 millió Ft támogatás.

A kamatmentes hitel maximum 10 éves futamidővel érhető el. 24 hónapos a rendelkezésre tartási idő, mely egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. A hitel visszafizetése a türelmi időt követően kezdődik.

Minimálisan szükséges önerő

1 millió forint

Maximálisan felvehető összeg

6 millió forint

Maximálisan elszámolható beruházási összeg

7 millió forint

Ezekből vissza nem térítendő állami támogatás

Járástól függően: 2,5-3,5 millió forint

Maximális hitel futamidő

10 év*

Hitel kamata

0%

*a 2 éves rendelkezésre tartási idővel együtt

A támogatott felújítási tevékenységek a következők:

  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetek hőszigetelése: A teljesség igénye nélkül például; külső falak, lapostetők és fűtetlen tetőterek hőszigetelése, valamint a padlásfödémek, alsó zárófödémek árkád felett és fűtetlen pince feletti szerkezetek szigetelése.

  • Nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése: Ez magában foglalja az energia-megtakarítást eredményező nyílászárók beépítését, valamint a nyári hővédelem javítását árnyékoló és árnyékvető szerkezetekkel.

  • Használati melegvíz (HMV)-rendszer korszerűsítése: A használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és fejlesztése.

  • Fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánnal: A fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánokkal, valamint a kéménytechnikai fejlesztésekkel.

  • Melegvizes puffertartály létesítése: A meleg vizes puffertartályok létesítése a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

  • Energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási és javítási költségek: Ezek a költségek az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási és javítási munkálatokra vonatkoznak.

Mik a jogosultság feltételei?

A jogosultsági feltételek közé tartozik, hogy az épületenként legalább 30%-os mértékű primer energiafogyasztás-csökkenést kell elérni. Ezt Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal szükséges igazolni.

Az igénylők körét pontosan meghatározza a hitelprogram. 

Az igénylőnek:

  • Nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie.

  • Magyar adóazonosító jellel kell rendelkezzen.

  • Magyar állampolgárnak kell lennie, vagy legalább egy éve Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező Európai Gazdasági Térség más tagállamának állampolgára lehet.

  • Részesednie kell tulajdonjogban vagy holtig tartó haszonélvezeti jogban a korszerűsítendő ingatlanban.(Részletek)

Így nyújtsd be a Kölcsönkérelmed!

Az MFB Zrt. hitelprogramjában részt venni kívánóknak tudniuk kell, hogy a finanszírozási összeg igényléséhez elengedhetetlen a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltése és a szükséges mellékletek csatolása. Amennyiben bármely kötelező dokumentum hiányzik a kérelem mellékletei közül, a kérelem nem kerülhet további elbírálásra.

A Kölcsönkérelmet csak a MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz lehet személyesen benyújtani. Az ilyen közvetítők listáját az MFB Zrt. hivatalos honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

A hitelprogram keretében a Kölcsönkérelmek benyújtásának időszaka késik a tervezett 2024. június 3-ai induláshoz képest!

Az új dátum valószínűleg július elejére csúszik. Lényegi információ, hogy egy természetes személy csak egy Kölcsönkérelmet nyújthat be támogatásra, és ugyanazon ingatlanra csak egy Kölcsönkérelem jogosult támogatásra, beleértve a vállalkozások energiahatékonysági programjait is. 

A kölcsönszerződések aláírására az utolsó lehetőség 2026. április 30-ig lehetséges, vagy amíg a rendelkezésre álló forráskeret ki nem merül. Ez a dátum fontos, mivel ez után már nem lesz lehetőség új kölcsönszerződések megkötésére a hitelprogram keretein belül. Ezért érdemes időben intézkedni és figyelemmel kísérni a program állapotát, hogy ne maradjon le senki a lehetőségekről.