Menü

palyazat
palyazat

Hogyan válasszuk ki a megfelelő klímát a lakásunk mérete alapján?

Ha klímát szeretnénk vásárolni otthonunkba, akkor fontos, hogy olyan berendezést válasszunk, amely megfelelően le tudja hűteni a lakást. Ehhez azonban fontos tudni a lakásunk méretét és az elhelyezkedését, mert ezek határozzák meg, hogy milyen típusú klíma lesz a legmegfelelőbb számunkra. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet kiválasztani a klímát a lakásunk mérete alapján, és mire érdemes figyelni a vásárlás során.

A klíma kiválasztásánál nagyon fontos, hogy átgondoljuk az alábbiakat:

Mekkora a lakásunk pontos mérete?

A lakás mérete az egyik legfontosabb szempont, amikor klímát választunk. Azonban nemcsak a lakás össz-négyzetmétere számít, hanem a mennyezet magassága is, mert ez is befolyásolja a hűtő- és fűtőképességet.

Milyen a lakásunk elhelyezkedése?

Az éghajlati viszonyok és a lakás elhelyezkedése is befolyásolja, hogy milyen típusú klíma lesz a legmegfelelőbb. Például, ha az otthonunk déli oldalon fekszik, nagyobb teljesítményű klímára lehet szükségünk.

Hány ablak található a házon?

A lakás ablakainak száma és elhelyezkedése is fontos tényező, amikor klímát szeretnénk vásárolni. Ha sok ablakunk van, és azok gyakran vannak napfénynek kitéve, szintén nagyobb teljesítményű klímát kell választanunk.

Milyen a belső terek elrendezése?

A lakás belső elrendezése is számít. Ha a lakásunk nyitott terekkel rendelkezik, akkor a korábbi példákhoz hasonlóan: nagyobb teljesítményű klímaberendezésbe kell fektetnünk.

Most, hogy a legfontosabb pontokat érintettük, térjünk vissza a fő témára, a lakás méretére. Ahhoz, hogy a megfelelő méretű klímát válasszuk, először is meg kell határoznunk az adott helyiség területét, - ahová a klímaberendezést szeretnénk vásárolni - ugyanis ennek a négyzetméterben megadott értéke segítségünkre lesz a kiszámításokban. Ezen belül lényeges a plafon magassága, az ablakok és ajtók száma és az adott helyiség épületen belüli elhelyezkedése is.

A kisebb helyiségekhez általában kisebb teljesítményű klímát ajánlott választani, míg a nagyobb szobákhoz erősebb, nagyobb teljesítményű klíma szükséges.

Fontos, hogy a klíma kapacitása megfeleljen az adott helyiség hőterhelésének és a külső hőmérsékletnek is. Az ablakok és ajtók száma, valamint az épületen belüli elhelyezkedés befolyásolhatja a helyiség hőmérsékletét, ezért fontos ezeket is figyelembe venni a klíma kiválasztásakor. 

Ha például az adott szoba délkeleti fekvésű és sok ablaka van, akkor nagyobb teljesítményű klímát ajánlott választani a magasabb hőmérsékletű nyári hónapok miatt.

Általánosságban elmondható, hogy családi házak, nagyobb helységei esetén legalább 3,5 kW-os klímát érdemes vásárolni, kiváltképp akkor, ha egybenyitott terek is vannak. Míg kisebb panelházak esetén megfelelő lehet a 2,5 kW-os berendezés is.

Vegyünk egy konkrét példát:

Tegyük fel, hogy az adott szoba 15-20 négyzetméteres, egy ilyen méretű területhez, általában 2,5 kW-os klíma ajánlott, míg egy 30-40 négyzetméteres helyiséghez már 5 kW-os klíma is szükséges lehet. 

Az ajánlott klíma teljesítményét befolyásolja továbbá az adott helyiség belső hőmérsékletének és a külső hőmérsékletnek az aránya is. Ha például egy 20 négyzetméteres szoba délkeleti fekvésű, és nyáron a külső hőmérséklet 30 fok, akkor kb. 3,5 kW-os klíma ajánlott a megfelelő hűtéshez. 

Ha azonban ugyanabban a szobában a külső hőmérséklet 35 fok, akkor már nagyobb, 4 kW-os klíma vétele ajánlott a megfelelő hűtéshez. 

Összességében tehát fontos, hogy a klíma kapacitása megfelelő legyen az adott helyiség hőterheléséhez is. (A helyiség hőterhelése az a hőmennyiség, amelyet egy adott térnek fel kell vennie és le kell adnia, hogy a kívánt hőmérsékletet és komfortérzetet biztosítsa a lakók számára.) Ezt befolyásolhatja a helyiség tájolása, az ablakok száma és mérete, valamint az árnyékolás minősége. A megfelelő klíma kiválasztásához érdemes szakember segítségét is igénybe venni, aki a lakás egyedi, pontos adatai alapján javasolni tudja a megfelelő klímaberendezést.