Menü

palyazat
palyazat

A Nap éltető ereje

Antonio Guterres az ENSZ főtitkára szerint India első napenergiával működő faluja példát mutat az „emberiség és a bolygó közötti harmonikus együttéléshez”.

Az ENSZ főtitkár az indiai Modherába látogatott, ahol egy 2021-ben létesített napenergia-projekt több ezer lakos otthonát biztosítja több mint elegendő megújuló energiával. A kivitelezés összesen 8,3 millió euróba került Indiának.

A faluban jelenleg mintegy 12 hektár napelemekkel és tetőpanelekkel borított terület található, nagyjából 1300 háznál, amelyek 1 kW energiát termelnek. Ez több, mint amennyit az ott élők napi szinten felhasználnak, vagyis a feles energia visszatáplálható az elektromos hálózatba.

Gujarat állam vezetése szerint a falu lakói villanyszámlájuk 60-100 százalékát váltják ki ezzel a megoldással.

Októberben Narendra Modi miniszterelnök Modhera-t India első falujának nyilvánította, amely a nap 24 órájában, a hét minden napján napenergiával működik.

Modhera a „Nap temploma”

Csütörtökön a falubeliek azt mondták Guterresnek, hogy sokat spórolnak az energiaszámlájukon, és szívesen használják a zöld energiát, amely nem károsítja a környezetet. Az ENSZ főtitkára meglátogatta Modhera több évszázadra visszatekintő Naptemplomát, utalva az ókori történelem és a jelenlegi innováció közötti kapcsolatra.

„Ezer évvel ezelőtt a falu lakosainak ősei építették ezt a csodálatos Naptemplomot. Már akkor felismerve, hogy a Földön lévő összes energia eredete a Napból származik." – mondta.


Hozzátette, hogy ezen a helyen, ahol 1000 évvel ezelőtt a Naptemplomot felhúzták, egy új „templom alappillére” épült, amely „a napenergiára és annak a lakosok életére tett hatására épít.”

Guterres elmondta, hogy a napenergia projekt „élhetőbbé teszi Modherát, jólétet ad nekik, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsék bolygónkon az éghajlatváltozás káros hatásait, amely továbbra is kontroll nélkül marad”.