Menü

palyazat
palyazat

Mi befolyásolja a napelemes rendszerek árát?

A napelemes rendszerek árát, ahogyan minden más termék árát is a piacgazdaságon belül lefolyó folyamatok határozzák meg.

Egy háztartási méretű napelemes rendszer ára 2022-ben másfél millió Ft-tól akár 5 millió Ft-ig is terjedhet. Azonban a dráguló energiapiaci árak és a növekedő infláció miatt a napelemes rendszerre, mint befektetésre tekinthetünk.

Mik is pontosan ezek tényezők, amelyek befolyásolhatják a rendszer árát?


1.  Az Euró árfolyama:

A Forint árfolyama a negatív események során sajnos mindig rosszul alakult, ilyen volt a 2008-as gazdasági világválság, a koronavírus, valamint a jelenleg zajló orosz-ukrán konfliktus is. Minél magasabb az Euró/Forint árfolyama annál drágább a termékek behozatali értéke, hiszen az elektronikai termékek importból származnak. 


2.  A rendszer mérete:

Minél nagyobb a rendszer mérete:

·       Napelem panel

·       Inverter (A rendszer lelke, mely az egyenáramot átalakítja váltóárammá)

·       Tartószerkezet

·       Kivitelezési költségek

·       Tervezés és engedélyeztetés

A napelemes rendszerek kereslete egyre csak nő, mind az Európai Uniós és mind a hazai szorgalmazásnak köszönhetően egyre többen telepítenek napelemes rendszereket, hogy kiváltság a fosszilis energiát. Brüsszelben pedig elfogadásra kerül a REPowerEU tervezete, mely a zöld energiára való átállás támogatására szolgál.

Továbbá az évek során hazánkban is egyre elterjedtebb lett a napelem köszönhetően a háztartások számára nyújtott pályázatoknak. Ezek a tényezők növelik a kereskedelmi árakat, hiszen a hirtelen megnövekedett kereslet és az ebből kialakult szűkös kínálat áremelkedést hozhat.

Ezért is érdemes minél hamarabb lépni és befektetni, ne tétovázzon addig, amíg az említett hatások még jobban felviszik az árakat!