Menü

palyazat
palyazat

Hogyan működnek a napelemek akkumulátorokkal?

A napelemek használata kiváló arra, hogy megújuló energiával tápláljuk otthonunk energiaellátását. Fenntartható energiaforrás, lehetővé teszi, hogy a napfény segítségével saját energiaellátásunk legyen, ahelyett, hogy a hálózatból nyernénk az energiát, amire szükségünk van.

A napelemek telepítése nem az egyetlen megoldása a fenntartható napelemes rendszer létrehozásának. Létezik ez a rendszer olyan variációban is, amikor akkumulátort is telepítünk mellé.

A napelemekre való beruházás remek kezdet, de azok csak akkor tudnak energiát termelni, ha süt a nap. Ebben segíthet egy napelem. A napelemekből származó fel nem használt energiát azonban érdemes éjszaka tárolni, hogy a felhősebb, napsütésmentes időszakokban tudjuk használni azt. Ezáltal még kevesebb energiát kell fizetnünk a hálózatról. A cél, hogy minél inkább ki tudjuk használni a telepített napelemes rendszerünket.

Ráadásul egy AGL akkumulátor segíthet a helyi közösség támogatásában is. A szomszédságában lévő többi napelemes otthoni akkumulátorral képes kommunikálni. Ezáltal egy virtuális erőművet hozhat létre, és szükség esetén támogatni tudja a hálózatot, például egy forróbb napon, amikor egyszerre sokan bekapcsolják a légkondicionálójukat.

De hogyan működnek együtt a napelemek és az akkumulátorok?

Számos összetevő alkot egy otthoni napelemes rendszert. Először is megvannak a napelemek, amelyek energiát táplálnak egy inverterbe. Az energia ezután egy kapcsolótáblán halad keresztül, ahol az otthonunkban lévő készülékekhez kerül továbbításra.

Amikor nem süt a nap, vagy több energiát termel a rendszer, mint amennyire szüksége van a háztartásnak, ez az energia visszakerül a hálózatba, és a számlánkon jóváírásként napelemes átvételi tarifát kapunk.

De ha akkumulátoros napelemes rendszerünk van, a kapcsolótábla a napelemeink által termelt felesleges napenergiát az akkumulátorra küldi – tulajdonképpen feltölti későbbi használatra. Amikor lemegy a nap, vagy több energiát használunk fel, mint amennyit a panelek termelnek, az akkumulátor tárolt energiája látja el a készülékeinket.

1.      A napelemek befogadják a napfényt.

2.      A napenergia egyenáramként (DC) halad át a szoláris inverteren, így váltakozó áramú (AC) energiává alakítható, amelyet a mindennapi készülékeink használhatnak.

3.      A kapcsolótábla ezután oda irányítja a napenergiát, ahol szükség van rá. Először is táplálja az otthonunkban lévő készülékeket, majd a felesleget az akkumulátor inverterére irányítja.

4.      Az akkumulátor inverter az energiát tárolható energiává alakítja át.

5.      Az akkumulátor tárolja azt az energiát, amikor a nap lenyugszik.

Ebben a forgatókönyvben az a fordulat, hogy az akkumulátor miatt nincs szükség a hálózatról származó energiára az otthonunk táplálásához.

Aztán amikor lemegy a nap… A napelemek leállítják az energiatermelést, és a háztartás átkapcsol az akkumulátorban tárolt energia használatára.

1.      Az akkumulátor elkezd energiát küldeni az akkumulátor-inverteren keresztül az otthon táplálására.

2.      Az akkumulátor-inverter az energiát olyan formára alakítja, amelyet a készülékek felhasználhatnak.

3.      A kapcsolótábla az energiát a készülékekhez irányítja.

4.      Majd, amikor az akkumulátor töltése lemerül, a rács működésbe lép, és energiát biztosít a készülékek működéséhez.

Következtetés: ha napelemeket telepíttetünk, érdemes akkumulátorokat, tárolókat is telepíteni hozzájuk, hogy biztosan legyen elegendő energiánk akkor is, amikor éppen nem süt a nap.