Menü

palyazat
palyazat

Legújabb napelemes technológiák és felhasználása - Úszó napenergia-farmok

2022 új napelemes technológiái – vajon merre tartunk? Amikor a legtöbb ember meghallja a „napenergia” szót, azonnal eszébe jutnak a „jó napelemek a háztetőkön vagy egy napelemes farmon a sivatagban”. És jó okkal: a hagyományos közüzemi méretarányú és tetőtéri napelemek mindeddig uralták a napelemek piacát. Most azonban számos izgalmas új napelem-technológia előkészítése van folyamatban, vagy már a piacon is elérhető. Ezek az ígéretes technológiák forradalmasítják nemcsak a napenergiáról, hanem általában az energiatermelésről alkotott gondolkodásunkat. A napenergia többé nem igényel nagy földterületet vagy tetőterületet, és nem kell unalmasnak lennie.

A szilikon panelek napról napra olcsóbbak és hatékonyabbak. Szakértők szerint, ha a fotovoltaikus paneleket tározókra és más víztestekre helyezik el, azok még nagyobb hatékonyságot biztosítanak, valamint számos egyéb előnyt kínálnak.

Ezek az úszó energiaforrások olyan fotovoltaikus napenergia-rendszerek, amelyeket tározókon, gátakon és más víztesteken való lebegéshez hoztak létre.

Az úszó napelemes farmok hatalmas mennyiségű villamos energiát tudnak termelni értékes föld vagy ingatlan felhasználása nélkül. A telepítési költségei alacsonyabbak, mint a szárazföldi napelemes paneleké. A kutatások azt is kimutatták, hogy az úszó napelemek energiatermelése akár 10%-kal is nagyobb a víz hűtőhatása miatt.

A tiszta napenergia előállítása mellett segíthetnek a vízgazdálkodásban. Csökkentik a párolgás okozta vízveszteséget, mivel korlátozzák a levegő keringését és blokkolják a napfényt a víz felszínén. Ezenkívül megakadályozzák a káros algatermelést, csökkentve a vízkezelési költségeket. Sőt az alatta lévő víz tisztán tartja a napelemeket, és minimálisra csökkenti az energiapazarlást is.

2008-ban Kaliforniában telepítették az első kereskedelmi forgalomban lévő 175 kWh-s úszó panelrendszert a Far Niente pincészetben, a Napa Valley-ben.