Menü

palyazat
palyazat

Hogyan működhet egy gáz-üzemű napenergia rendszer? Folytatás

Szűkség van hozzá egy tartályra, hogy tudjuk hol tárolni az előmelegített vizet, egy napelemes rendszerre a tetőn, egy szivattyúra, amely a tartály és a napelemes rendszer között helyezkedik el, és egy átfolyós gázrendszerre.

A folyamat pedig a következő:

  1. A nap felmelegíti a panelt a tetőn, a szivattyú bekapcsol.
  2. A szivattyú körbekeringeti a rendszerben a vizet, hogy az összegyűjtse a hőt.
  3. Ha a víz nem elég meleg (a nap hiánya miatt), a gázrendszer bekapcsol, hogy felmelegítse azt a kívánt hőmérsékletre.

A kisvállalkozásoknak is szükségük van meleg vízre, de gyakran eltérő használati szokásokkal rendelkeznek, mint egy otthoni háztartás. Lehetséges, hogy már szabványos átfolyós gázrendszerrel is rendelkeznek - folytatta Jake.

“Nekünk vannak olyan napkollektoraink, amelyek bármilyen gáz-melegvíz-rendszerhez hozzáadhatóak” – mondja. "Ez jó napkollektoros előmelegítés lenne minden melegvíz- vagy fűtési rendszerben, amely egy meglévő gázrendszerrel együtt használható."

Egy másik útkereszteződés, ahol a gáz és a napenergia sikeresen találkozik, a medencék fűtése során figyelhető meg.

Itt átpumpálják a vizet egy napkollektoron – általában egy tetőre szerelt napelemen –, majd miután felmelegedett, visszaszivattyúzzák a medencébe.

„A medencék napenergiával működő fűtése hihetetlenül jól működik” – mondja Jake. „Általában három-négy, esetleg hat hónappal meghosszabbítja a medenceszezont az év során, így gyakorlatilag ingyenesen úszhatunk a medencében, ingyenes napenergiával a tetőről, ami felfűti a medencét.”

„De ha folytatnánk az úszást a téli időszakban is, nyilvánvalóan szükség van valamilyen plusz fűtésre. Ez az a szituáció, ahol a gázrendszer használata megbízható és költséghatékony eszköz lehet.”

A napenergia és a gáz kombináció maximális kihasználásának kulcsa először is az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a tetőtérből, hogy a lehető legtöbb napenergiát állítsuk elő - fogalmazta meg Jake. Másodszor, érdemes befektetni egy új, nagy hatásfokú kondenzációs átfolyós gázkazánba. 

Egy hagyományos régi kazán általában körülbelül 80 százalékos, míg az új kondenzációs kazánok akár 95 százalékos hatásfokkal is rendelkezhetnek – tehát plusz 15 százalékot présel ki az felhasznált gázból.

"Ha ezt kombinálnád egy napelemes rendszerrel, akkor felére vagy annál is kevesebbre tudnád fordítani a melegvíz előállításához felhasznált gáz mennyiségét."

Következtethető tehát, hogy a gáz nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen energetikai megoldásnak.

forrás