Menü

palyazat
palyazat

5 nagyszerű tény, amit nem tudtál a napelemekről

A napelemek korunk legkiválóbb energiaforrásai közé tartoznak. Észrevehető, hogy sokan még így is kissé távolinak érzik ezen kiváló termékeket, pedig egyre több és több cég, illetve magánszemély dönt úgy, hogy napelemeket vásárol. Néhány nagyszerű tény, amit eddig jó eséllyel nem tudtál a napelemekről, pedig érdemes!

Első érdekesség: óránként közel 100.000 elemet vásárolnak és helyeznek el végleges helyükön világszerte.

A Világgazdasági Fórum feljegyzései alapján a napelemes rendszerek iránti kereslet jócskán fellendülőben van. Ezt a fenti közel 100.000 darabos állítás is bőven bizonyítja. A cégek világszerte napról-napra 1000 futballpálya méretnek megfelelő mennyiségű napelemet telepítenek a vásárlók által kívánt helyekre. Hát nem lenyűgöző?

Második érdekes tény: a légszennyezettség befolyásolja a napenergia termelést.

A napenergia-termelés sokkalta jobban működik azon területeken, ahol a légszennyezettség szintje is alacsony. Ennek az okain el is lehetne csodálkozni, de ha az ember jobban belegondol, nyilvánvalóvá válnak. A légkörünkben minél több a szennyező anyag, a napsugarak annál nehezebben hatolnak át rajtuk. Így a földünket is nehézkesen érhetik el.

Minél több cég és/vagy magánszemély vált a napelemekhez hasonló megújuló energiára, a levegőnk is annál tisztább lesz. Illetve minél többen telepítenek napelemeket a környezetükben, annál könnyebben működik majd azoknak, akik már korábban ilyen energiaforrásnál döntöttek. Ez amolyan dominóhatássá fog válni. Egy biztos: a földünknek sokkal jobb lesz, mind a növényeknek, mind az állatvilágnak. S mindezekkel együtt az emberiség is egészségesebbé válhat.

Ahogy haladunk a napenergia adta fejlesztésekkel és más megújuló energiaforrások használatával, úgy válik majd légkörünk is fokozatosan egyre tisztábbá. Ami lássuk be, hosszútávon tökéletes befektetésnek hangzik!

Harmadik meglepő érdekesség: az egész földet elláthatná a napenergia, ha mindenki ezt használná!

Egy körülbelül Spanyolország méretű, napelemekkel beborított terület elegendő energiát tudna termelni az egész világ energiaszükségletének a kielégítésére. Ez képes volna megszüntetni a megújuló és a nem megújuló energiaforrások minden más formájának a szükségességét. Csak gondoljunk bele… Spanyolország egy elég nagy ország, mégsem teszi ki a Föld szárazföldi területeinek 1%-át sem.

De nem kell egyetlen helyet vagy országot sem választanunk. Gondolj csupán az összes háztetőre, az elpazarolt terekre és sivatagi területekre, ahol paneleket állíthatnánk ki és használhatnánk. Ráadásul ez egy olyan valóság, ami már cseppet sincs messze. 

Negyedik érdekesség a napelemek használatáról: a szennyezett vagy nem biztonságos vizet, napenergiával ivóvízzé lehet alakítani

Létezik egy víztisztítási forma, ami kizárólag szennyezett vízzel működik (biológiailag szennyezett, baktériumok, vírusok által), ipari szennyező anyagokkal vagy vegyi anyagokkal szemben már nem. Ez pedig nem más, mint eredeti nyelvén Solar Water Disinfection (SoDis), melyet leginkább úgy volna érdemes magyarosítani, hogy „Szolárvíz Fertőtlenítés”. Ezzel a fertőtlenítéssel további kezelésre nincs szüksége a víznek. A folyamat abszolút környezetbarát, nincs szennyező hatása. A vidéki területeken pedig elképzelhetetlen mennyiségben volna képes lehetőséget teremteni a víztisztításra. Ez már önmagában megérné, nemde?

És most jöjjön az utolsó érdekességünk, ami óriásokhoz köthető. Nem, semmi mitológiai lényre nem gondolunk ez alatt. Csupán egy emberi erő által teremtett elektromos energiatárra.

Az ötödik érdekességünk, hogy a valaha épített legnagyobb akkumulátor a Föld bolygón, szintén napenergiával működik

Elon Musk neve bizonyosan ismerős lesz, ő a Tesla vezérigazgatója, egy igencsak intelligens amerikai mérnök. Ő készíttette el Ausztráliában a valaha elkészült legnagyobb akkumulátort. Az akku kapacitása 100mW, a Tesla 100 nap alatt építette fel a teljes egységet. Ez az óriása „csoda akksi” harmincezer otthon áramellátását képes biztosítani egy órára.

Repesnek pletykák arról is, hogy Tesla az egész világ legeslegnagyobb akkumulátorát is el szeretné készíteni az Egyesült Királyságban. Ehhez a projekthez akár egymillió napelemet is felhasználna. De egyelőre tagadja ezen szóbeszédeket. Valaki azonban már biztosan tervez egy óriás napelemet, ami háromszor akkora lesz, mint az Ausztrál verzió.

Száz szónak is egy a vége, tartja a mondás. A napenergia a jövő, akkor is, ha sokan még nem ismerik, nem engedhetik meg maguknak vagy csupán félnek az újszerű megoldásoktól. Ez teszi majd többek között lehetővé, hogy megvédjük ezen csodálatos bolygót az ember által okozott hatalmas szennyeződésmennyiségtől. A napelemek költséghatékonyak hosszútávon és környezetbarátok is. Ennél nem is kellene több. Remélhetőleg az egyre fejlődő korszerűsödéssel, a megújuló energiaforrások is nagy teret kapnak majd a mindennapjaink során.