Menü

palyazat
palyazat

100%-os állami támogatás napelemes rendszer telepítésére

Augusztustól családok tízezrei juthatnak ingyen napelemhez. A nyárra ígért vissza nem térítendő támogatású napelemes EU-s pályázatról kiderült néhány részlet!

Milyen összeget lehet majd igényelni?

Dr. Palkovics László, innovációs és technológia miniszter a napokban jelentette be annak a napelemes pályázatnak a részleteit, amelyről még tavaly ősszel tett említést. A kiírás végül az uniós helyreállítási terv keretében, 159 milliárd forintos kerettel jelenik majd meg, ami a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokhoz nyújt majd támogatást. Előzetes számítások szerint 35 000 háztartás nyerhet majd el 3-4 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást. A pályázási lehetőség vélhetően július végén, augusztus elején lesz elérhető.

Kik igényelhetik?

Elsődleges célcsoport a lakosság, azonban a kiírás kiemeli:

"Az energiaszegénység kockázatának az átlagosnál nagyobb mértékben kitett, azaz az országos átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességgel rendelkező, a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások."

Sajnos rengeteg háztartás jelenleg is a leginkább környezetkárosító tüzelőanyaggal biztosítja fűtését, ezért a probléma kezelése kiemelt szerepet kap.

Mire lehet felhasználni?

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET) rögzítésre került egy „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű program, melynek két fő részcélja van:

  • karbonmentes villamosenergia-termelés 175 MW-os összkapacitással, új, napelemes háztartási méretű kiserőművek (max 4-5 kW) létrehozásával,
  • a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos korszerű fűtési megoldások létrehozása.

Összefoglaló:

A célcsoport tagjai nemcsak napelemes rendszerek létrehozására pályázhatnak, hanem fűtési rendszereik elektrifikációjára is. A pályázat két eleme így a zöld energiatermelésre és a károsanyag-kibocsátást nélkülöző fűtés biztosítására is megoldást nyújt. A kiírástervezet rögzíti, hogy 2025-ig – amíg a pályázat tervezetten nyitva lesz – 34 920 lesz a „napelemes rendszerrel ellátott és/vagy fűtéskorszerűsítésben részesített háztartások száma”. Vagyis 23 000 család telepíthet csak napelemes rendszert, míg további 12 000 pedig a fotovoltaikus rendszer mellett fűtési rendszerét is korszerűsítheti.

cikk forrása