Menü

palyazat
palyazat

Mit is jelent a szaldó elszámolás?

Minden napelem tulajdonos számára érdemes megismerkedni a szaldó napelem elszámolás fogalmával. A szaldó elszámolás, egy különös idegen szónak tűnik, de valójában mit is rejt maga mögött ezzel a kérdéssel fogunk foglalkozni cikkünkben.

Szaldó jelentése:

​A szaldó egy olasz eredetű szó, magyarra fordítva annyit jelent egyenleg.​ Leginkább a kereskedelemben és könyvelésben használt szó, ahol például a pénztári bevétel és kiadás közötti különbözet megnevezésére is használják. 

Napelemrendszerek esetében ​az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbözetének rendezése az áramszolgáltatóval.

A gyakorlatban a hagyományos mérőórát kicserélik egy kétirányú, oda-vissza mérőórára.

Minderre azért van szükség, mert ​a napelemek által termelt felesleges áram bekerül a központi hálózatba, az Ön által elfogyasztott árammennyiség pedig ugyanezen a mérőórán keresztül halad visszafelé​.

Amikor a napelem rendszer többet termel, mint a felhasznált árammennyiség, a többletáramot feltölti az áramszolgáltató hálózatára. Amikor pedig a napelemek csak csökkentett mennyiségben tudnak áramot termelni, akkor a hálózatból veszi fel a szükséges áramot. A szaldó elszámolás során ennek a kétirányú folyamatnak az egyenlege alapján történik az elszámolás. Azaz a központi hálózatba feltöltött, valamint az onnan felvett árammennyiség különbözetét kell Önnek megfizetnie vagy Ön számára kifizetniük.

A szaldó elszámolás ​legnagyobb előnye, hogy éves szinten történik​. Így a kevesebb napsütéses órákkal és a többlettermeléssel járó napok részben kiegyenlítődnek. Ha havonta lenne az elszámolás, akkor az ősz és téli hónapokban drága lenne számunkra az áram, tavasszal és nyáron pedig nagyon olcsón kellene adnunk az áramszolgáltatónak. A szaldó elszámolásnak köszönhetően viszont ​van egy ingyenes „áram tároló rendszere” ez az áramszolgáltató hálózata, így ​biztosított az olcsó áramellátás a kevesebb energiatermeléssel járó napokon is!​

 

Szaldó elszámolás egyszerűen:

 

1.     Napelemes rendszer engedélyeztetése, amelyet többnyire a rendszert telepítő cég végez el.

2.     Napelemes rendszer telepítése végbemegy, majd az engedélyt kibocsátó szerveket értestik.
Megtörténik a mérőóra cseréje vagy átprogramozása.

3.     Az elszámolás módját meg kell változtatni, hogy a rendszer mérete és a fogyasztás viszonya alapján megfelelő havi általánydíjat fizessünk.

4.     Mérőóra cserénél a korábbi időszak lezárásra és elszámolásra kerül.

5.     A szaldó elszámolás évente történik, ez alapján történik az éves egyenleg megállapítása és az elszámolás.

 

Szaldó elszámolás, termelési többlet esetén mi a teendő?

 

Az első opció:

A lakossági ügyfelek​ kérhetik, hogy ​az áramszolgáltató anélkül fizesse ki a többlet energiát, hogy Ön számlát állítana ki​. Ehhez két nyilatkozatot kell kitöltenie.

Az áramszolgáltatónak küldenie kell az éves elszámoló számla mellé egy nyilatkozatot, amit ki kell töltenie ( a többlet termelés mennyiségét kWh-ban és a Ft összeget kell beírni) , majd megadni a saját számlaszámot, nyilatkozni az SZJA vonatkozásában és az NKM átutalja a kalkulált összeget.

 

A második opció:

Állíthat ki számlát​ is, de ebben az esetben Önnek adófizetési kötelezettsége keletkezik, melynek bevallása és megfizetése az Önt terheli.

 

Harmadik opció:

A többletenergia kifizetése ​az elszámoló számla kiállításától számítva 2 éven keresztül lehetséges​. Amennyiben feltehetően a következő időszakban több áramra lesz szüksége, úgy várhat 2 évet a többlet pénzbeli rendezésével. Azonban arra érdemes figyelnie, hogy ha nem jelenti be igényét a többlet energia megfizetésére, az 2 év után elvész.