Menü

palyazat
palyazat

Villamosenergiát termelő ablakok?

Az ablakokon átáramló természetes fény egy nap sokkal több jelentéssel bír majd, mint a szoba hangulatának és fényének javítása.

Svájci mérnökök új hatékonysági rekordot értek el az átlátszó napelemek terén, megnyitva az utat az elektromos áramot termelő ablakok előtt, amelyek segíthetik otthonaink és készülékeink áramellátását.

A Grätzel-cellákként ismert napelemek (DSC-k) olyan olcsó napelemek, amelyek fényérzékeny festéket használnak a félvezető felületére a látható fény energiává alakítására.

A Grätzel-cellák korábbi verziói nagyrészt a közvetlen napfényre támaszkodtak, de az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) mérnökei megtalálták a módját, hogyan készítsenek átlátszó fényérzékenyítő anyagokat – fénnyel aktiválható molekulákat –, amelyek képesek a fényt a teljes látható fényspektrumon „elnyelni”.

"Eredményeink megnyitják az utat a nagy teljesítményű Grätzel-cellák könnyebb eléréséhez, és ígéretes lehetőségeket kínálnak az olyan alacsony fogyasztású elektronikai eszközök energiaellátására és akkumulátorcseréjére, amelyek környezeti fényt használnak energiaforrásként" - írták a tanulmány szerzői a Nature nevű tudományos folyóiratban. 

A Grätzel-cellák tulajdonságai közé tartozik, hogy átlátszóak, rugalmasak, és viszonylag alacsony költséggel sokféle színben gyárthatók. Már használják őket tetőablakokban, üvegházakban és üveghomlokzatokban is.

2012-ben a SwissTech Convention Center lett az első középület, amely DSC-technológiát használt.

2017-ben a Koppenhágai Nemzetközi Iskola felavatta új épületét, amelyet körülbelül 12 000 kék árnyalatú, de átlátszó napelem fed le, amelyek a fentebb említett technológián alapulnak. A cellák évente körülbelül 300 MWh áramot biztosítanak, ami az iskola éves energiaszükségletének több mint felét képes fedezni.

Sajnos ennek ellenlére eddig volt egy nagy gyengesége ennek a technológiának, miszerint a hagyományos napelemekhez képest korlátozottabb villamosenergia-termelési kapacitással rendelkeztek.

Az EPFL csapatának új áttörése segíthet leküzdeni ezt az akadályt. Az új molekula kutatásoknak köszönhetően megnövelték a cellák teljesítményátalakítási hatásfokát. A kereskedelmi napelemek átlagos hatásfoka jelenleg 20 % körüli, az új Grätzel-cellák pedig képesek akár 30%-ra is. 


forrás: link