Menü

palyazat
palyazat

A következő napelemes közösség energiaveszteség nélkül, minimális károkkal vészelt át egy hurrikánt

Mennyire tartósak a napelemek, mi a teherbírása extrém körülmények között, találtunk egy jó példát!

Anthony Grande három éve költözött el Fort Myersből, a döntésben nagy szerepet játszott az a hurrikánveszély. Közel 19 évet élt Florida délnyugati részén, 2004-ben átélte a Charley hurrikánt és 2017-ben az Irma hurrikánt, és látta, hogy mit tesznek az erősebb viharok a partokkal.

Grande a CNN-nek azt mondta, olyan új otthont szeretne találni, ahol a mérnökök az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet helyezik előtérbe azokban az államokban, amelyek egyre inkább ki van téve a rekordméretű viharhullámoknak, az erős viharos szeleknek és a történelmi csapadéknak.

Amit talált, az a Babcock Ranch volt – mindössze 12 mérföldre északkeletre Fort Myerstől, mégis látszólag fényévek távlatában régi lakóhelyétől.

A Babcock Ranch „Amerika első napenergiával működő városának” nevezi magát. A közeli napelemsor – amely 700 000 különálló panelből áll – több villamos energiát termel, mint amennyit a 2000 házból álló lakónegyed fel tudna használni, mindezt egy olyan amerikai állam közepén teszi, ahol a legtöbb elektromos áramot a földgáz elégetésével állítják elő.

Az aprólékosan megtervezett városka utcáit vízelvezetésre tervezték, nehogy a házak eláradjanak a nagyobb esőzések során. Az áram- és internetvezetékeket betemetik, hogy elkerüljék a viharos szél okozta károkat. Mindez azon túlmenően, hogy Florida szigorú építési előírásait követik.

Egyes lakosok, mint például a Grande, több napelemet szereltek fel a tetőikre, és akkumulátor-rendszereket szereltek be a viharok okozta áramkimaradások ellen. Az utcákon rengeteg az elektromos jármű, a lakosok ezáltal is teljes mértékben kihasználják a napelemes rendszer adta energiát.

A klímatűrő képesség az erősebb viharokra való tekintettel a város építési stílusára is kihatott. Amikor az Ian hurrikán Délnyugat-Florida felé száguldott, az igazi próbatétel volt a közösség számára. A vihar rekordnagy lökéssel és 100 mérföld/órás szélerősséggel rombolta le a közeli Fort Myers és Nápoly területeit, valamint 2,6 millió ember otthonába vágta el az áramellátást.

 

A Babcock Ranch viszont megúszta, az áramellátás zökkenőmentes ment tovább.

A vihar fákat csavart ki, és cserepeket tépett le a tetőkről, de Grande szerint ezen kívül nem volt komolyabb kár. Babcock Ranch a bizonyítéka annak, hogy egy környezettudatos és napenergiával működő város képes ellenállni egy közel 5-ös kategóriájú hurrikánnak is.

"Most már bizonyítékunk van a város vihartűrésére" - mondta Nancy Chorpenning, a Babcock Ranch 68 éves lakosa a CNN-nek. „Van vizünk, áramunk, internetünk – és talán mi vagyunk az egyetlenek ilyen szerencsések Délnyugat-Floridában.”

„Nagyon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy nem tapasztaltuk meg azt, amit az emberek Sanibel Islanden és Fort Myers Beachen” – mondta Grande. „A mostani klímaváltozással járó időkben a tengerpart nem az a hely, ahol lakni vagy üzletet nyitni érdemes.”