Menü

palyazat
palyazat

Szoláris szövet és Fotovoltaikus szoláris zajvédő falak

Napenergiát korábban csak földre szerelt vagy tetőtéri panelekkel termeltek. Az említett fejlesztéseknek köszönhetően a napenergia használata könnyebbé, rugalmasabbá és mindenhol alkalmazhatóvá válik. Csak a csillagos ég szabhat határt azon elképzeléseknek, amik az elkövetkező években kerülhetnek megvalósításra!

Fotovoltaikus szoláris zajvédő falak (PVNB)

Például az USA-ban az autópályák forgalmi zaja mindig is mindenkit foglalkoztatott. A probléma megoldására 48 állam közel 3000 mérföldnyi forgalom zajvédő falat épített. A zajvédő falakat mindig azzal az egyetlen céllal építették, hogy költséghatékony korlátokat tervezzenek, amelyek hatékonyan látják el a zajcsökkentő funkcióikat. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának célja azonban mostanra a zajcsökkentés és a fenntartható energiatermelés egyesítése.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban széles körben elterjedtek a zajvédő falak, az ezekből származó napenergia előállításának lehetősége évente körülbelül 400 gigawattóra (GWh) lesz. Ez megközelítőleg 37 000 otthon éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg.

Szoláris szövet

A napsugárzás az egész bolygón elérhető, miért ne állíthatnánk elő saját energiát, ahol szükség van rá? Képzeld el, hogy amellett, hogy napenergiát állítasz elő fix helyen, ezt utazás közben is megteheted saját ruházatodon keresztül. A kutatók napelemes szöveteket fejlesztenek azzal a vízióval, hogy minden szálba napenergiát építsenek be. Ezeket a napelemszálakat az ember viselheti a pólójában, téli kabátjában vagy bármilyen más ruházatában, hogy melegen tartsa a testet, töltse a telefonját, és energiát biztosítson más szükségletekhez, miközben útközben van.

Számos olyan terület van, ahol a kutatók megpróbálták kombinálni a napelemes szövetet és a napelemeket, beleértve:

  • Árnyékot és erőt egyaránt adó épülethomlokzatokat,

  • Az utcai lámpákat világító napellenzőket, illetve

  • Függönyöket, amelyek kiküszöbölik az áramfogyasztást a hálózatból

A napelemekből készült háztartási ruházat segítségével megtakaríthatjuk a napelem szerelési és telepítési költségeit.