Menü

palyazat
palyazat

Az orosz-ukrán háború hatása az európai energia szektorra

A Reuters információi szerint Németország célja a szél- és napenergia-projektek felgyorsítása lett, érthető is az orosz-ukrán háború kirobbanásával, hiszen ennek köszönhetően az importföldgázra való támaszkodás veszett ügynek tűnik, az ország szénerőműveit pedig csak rövid időre indították újra az energia stabilizáció miatt.


Az orosz földgázimport visszafogása nehéz volt Európa legnagyobb gazdasága számára már eddig is, különösen azért, mert már idén megszünteti az összes atomerőművét, 2030-ra pedig a széntüzelésű energiát is fel akarja számolni. A németek évtizedek óta az atomenergia ellen kampányolnak, még a most kialakult helyzet ellenére is, melyre tekintettel az Európai Unió az atom energiát fentarthatónak nevezte ki, kritikát kiváltva.

Atom, szén és földgáz nélkül maradnak a megújulók, ami problémát jelenthet, hiszen ezek közül sok még mindig  szezonálisan nyújtja az energiát.

A német gazdasági minisztérium ezért is szeretné felgyorsítani, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény minél gyorsabban átjusson a parlamenten és 2022. július 1-jétől hatályba léphessen. Robert Habeck gazdasági miniszter, a Zöld Párt egyik vezető tagja kijelentette, hogy a megújuló energiaforrások gyorsabb terjeszkedése kulcsfontosságú lehet, hogy Németország ne függjön az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Miről is szól ez a törvény? A szabályozás értelmében Németország emeli a tetőre szerelt napelemek támogatását, és 2028-ra 20 gigawattra emeli a napenergia-pályázatokat a jelenlegi körülbelül 5 gigawattról, majd 2035-ig ezen a szinten tartja. Az ország emellett 2027-re évi 10 gigawattra emelné a szárazföldi szélenergia-pályázati volumenét a jelenlegi körülbelül két gigawattról, és 2035-ig ezt is ezen a szinten tartaná.

Ezen lépések elősegítenék, hogy Németország villamosenergia-szükségletének 80 százalékát megújuló energiaforrásokból lehessen fedezni 2030-ra, a növekedési ütemmel pedig garantálni lehessen, hogy 2040-nél jóval előbb kivezethessék a fosszilis üzemanyagokat.