Menü

palyazat
palyazat

RePowerEU

Európa megfizethető, biztonságos és fenntartható energiaellátásáért

A klímaváltozás és az energia világpiacán kialakult zavarokra az Európai Bizottság kidolgozta a REPowerEU tervet.

A REPowerEU terv céljai a következők:

  • az EU energiaellátásának diverzifikálása.
  • a tiszta energiára való átállás felgyorsítása.
  • az energiatakarékosság növelése.

Az EU egy új tiszta energián alapuló kor kívánalmainak megfelelő energetikai infrastruktúrát és rendszert szeretne kiépíteni.


A REPowerEU intézkedései:

Az Európai Bizottság REPowerEU terve, Ukrajna orosz lerohanása után felgyorsult, így Európa fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenítése a tervezett időpont helyett egy hamarabbi 2030-as dátumra lett áthelyezve.

A REPowerEU terv egy sor olyan intézkedést vázol fel, amelyek a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányulnak, és egyben fokozzák az uniós energiarendszer rezilienciáját. A terv a következőkön alapul:


Gyorsabb átállás a tiszta energiára

A rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaforrás a megújuló energia, amely az EU-n belül is előállítható, és így csökkenti az energiaimport iránti igényünket. A REPowerEU felgyorsítja a zöld átállást, és ösztönzi a megújuló energiába történő jelentős beruházásokat. Lehetővé kell tenni továbbá az ipar és a közlekedés számára, hogy gyorsabban helyettesítsék az általuk használt fosszilis tüzelőanyagokat a kibocsátások és a függőségek csökkentése érdekében.


Diverzifikálás

Nemzetközi partnerekkel együttműködve az EU alternatív energiaellátási lehetőségeket keres. Rövid távon a lehető leggyorsabban alternatív gáz-, olaj- és szénforrásokat, és hosszabb távon gondoskodik a megújuló, azaz zöld hidrogén rendelkezésre állásáról.


Tiszta energia

Az EU már régóta azon dolgozik, hogy környezetbarát energiaelőállítási módokat dolgozzon ki.  A megújuló energiaforrások jelentik a rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaformát, amelyet az EU-n belül lehet előállítani, csökkentve az energiaimport iránti igényt. A Bizottság a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2030-as célkitűzés jelenlegi 40%-ról 45%-ra történő emelését javasolja. A REPowerEU terv 2030-ra 1236 GW-ra emelné a teljes megújulóenergia-termelési kapacitást, szemben az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag keretében 2030-ra előirányzott 1067 GW-tal.

Az EU napenergia-stratégiája ösztönözni fogja a fotovoltaikus energia elterjedését. A REPowerEU terv részeként e stratégia célja, hogy a 2025-ig újonnan telepített fotovoltaikus napenergia több mint 320 GW-ot, a mai szint kétszeresét, 2030-ig pedig közel 600 GW-ot biztosítson a hálózatban. Ezekkel az előreütemezett többletkapacitásokkal 2027-re évente 9 milliárd m³ földgázfogyasztás helyettesíthető.