Menü

palyazat
palyazat

Fűtéses rásegítés, illetve fűtés napelemmel

A háztulajdonosok számára a fűtési szezon magas anyagi terhekkel járhat, hiszen a téli időben jóval több gázt, áramot fogyasztunk, attól függően, hogy mivel van megoldva a ház fűtésrendszere. A napelemes rendszerek a fűtés problémájára is segítséget nyújthatnak. Napelemes rendszerünket méretezhetjük úgy is, hogy több áramot termeljen, mint amit éves szinten felhasználunk és a többlet áramot felhasználhatjuk fűtés rásegítésre, de akár teljesen megoldhatjuk a ház fűtését a napelemek által megtermelt árammal. Ebben az esetben nagyobb napelemes rendszerre van szükségünk és figyelembe kell vennünk, hogy a házunk rendelkezik-e a fűtés kivitelezéséhez alkalmas méretű napelem rendszernek szükséges tetőfelülettel. Ha nincs elég nagy felület a tetőn, akkor akár a kertbe szabadon álló napelemet is telepíthetünk, hogy meglegyen a szükséges energiamennyiség, amire a házunk fűtéséhez szükségünk lesz.


Hogyan fűtsünk villannyal?

 

Infrapanel:

A napelemek által megtermelt energiát felhasználhatjuk infrapanelokkal való fűtésre is. Az infrapanelben elektromágneses sugárzás jön létre, melyet a lakótér felé irányít, így elektro szmogban szegény, nagy hatásfokú hősugárzót kapunk, amelynek köszönhetően lakásunk érezhetően komfortosabb lesz.

 

Klíma berendezés:

A klíma berendezések a forró nyári időszakoknak köszönhetően egyre több háztartásban megtalálhatóak, az újabb berendezések pedig már fűtésre is használhatóak a hidegebb napokon. Nagy előnye a klímával való fűtésnek, hogy a fűtés nem jár szennyező anyagok kibocsátásával és különleges, előre kiépített épületelemek (pl. kémény) sincs szükség. A modern és minőségi téren kifogástalan új klíma készülékek gazdaságos fűtésre is képesek. Főleg az inverteres klíma berendezések, ugyanis a klímával való fűtés során az eszköz csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek.

Napelemet használva pedig teljes mértékben megoldhatjuk a klíma berendezések áramfogyasztását.

 

Hőszivattyú

A klímaváltozás feltartóztatása, valamint az újabb nem fosszilis energiaforrások kiaknázása érdekében folyamatosan zajlik az elektromos hálózatainak szén-dioxid-mentesítése, otthonaink, vállalkozásaink és gyártási létesítményeink fűtési módja óriási változásokon fog átmenni. A túlnyomórészt természetes gázokkal működtetett hagyományos fűtőrendszerek egyre kevésbé igazodnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőképhez.

A hőszivattyúk segíthetnek az aktuális klímaváltozás által gyakorolt nyomás csökkentésében. A hőszivattyúk emellett azzal a további előnnyel is járnak, hogy konfigurálhatók az épület hűtési és fűtési igényeinek egyidejű kielégítésére.

 

Mi a hőszivattyú és hogyan működik?

A hőszivattyú olyan készülék, amely az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből kivonja a hőt, és azt egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja. Célja, hogy a hűtési energiát fűtésben is fel lehessen használni, illetve, hogy a környezetéből kivont hőt hasznosítsa. A hőszivattyú egy olyan hűtőgép, amely nem a hideg oldalon vonja el a hőt, hanem a meleg oldalon. Legtipikusabb a gőzkompressziós berendezések, de léteznek mások is, például abszorpciós készülékek is. A hőszivattyú képes fordítva is működni, például melegebb hely hűtésére is használható.

A hőszivattyú működési elve rendkívül hasonló a hűtőszekrényéhez. Árammal működik, és a zárt rendszerben forgatott gáz segítségével kivonja a belső térből a meleget, majd leadja a környezetének, a hűtők hátulja például ezért meleg. Ugyan ez megy végbe a hőszivattyúnál is, csak a hőszivattyú a környezetből vonja ki a hőt, majd a lakásban adja le. A hőszivattyú a levegőből, a földből, vagy a talajvízből vonja ki a hőt, ezt összegyűjti és alkalmassá teszi fűtésre, úgy, hogy megemeli a hőmérsékletét.