Menü

palyazat
palyazat

European Green deal

Európai Zöld Ügylet (COM (2019) 640 final) célja, hogy Európa 2050-re a világ első éghajlat-semleges kontinensévé váljon. Ezek a nagyon ambiciózus intézkedések lehetővé teszik az európai polgárok és vállalkozások számára, hogy javukra vállhasson a fenntarthatóbb megújuló energiás átmenet.

A megújuló energia felhasználásának számos potenciális előnye van, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiaellátás diverzifikálását és a fosszilis tüzelőanyagok (különösen az olaj és a gáz) piacától való függőség csökkentését. Ráadásul a megújuló energiaforrások növekedése szintén ösztönözheti a foglalkoztatást az EU -ban, az új „zöld” technológiák területén.

Ez a cikk a legutóbbi statisztikákat tartalmazza a megújuló forrásokból származó energia arányáról  három fogyasztási ágazatban (villamos energia, fűtés és hűtés, valamint közlekedés) az Európai Unióban (EU). A megújuló energiaforrások közé tartozik a szélenergia, a napenergia (termikus, fotovillamos és koncentrált), a vízenergia, az árapály energia, a geotermikus energia, a hőszivattyúk által elfogott környezeti hő,  bioüzemanyagok és az újrahasznosítható hulladék.

(Forrás: Delivering the European Green Deal)


Az Európai Zöld Ügylet tervei:

Az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás romlása egzisztenciális fenyegetést jelent Európa és a világ számára. E kihívások leküzdése érdekében az Európai Zöld Ügylet az EU-t modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá szeretné átalakítani.


Tiszta Eenergia tervezetek:

A 2030-ra kitűzött  üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 55% -os csökkentése  nagyobb arányú megújuló energia használatot és nagyobb energiahatékonyságot igényel.

A Bizottság azt javasolta, hogy 40%-ra emeljék a megújuló forrásokra vonatkozó kötelező célkitűzést az EU energiaszerkezetében. A javaslatok további célokkal elősegítik a megújuló üzemanyagok - például a hidrogén - elterjedését az iparban és a közlekedésben.

A Bizottság javasolta az energiahatékonysági célok uniós szintű növelését és kötelező érvényűvé tételét, hogy 2030-ra a végső és a primer energiafogyasztás 36-39% -os általános csökkenését érjék el.


Új megújuló energia célkitűzés 2030 -ra

Szeretnék, ha az energiatermékek adórendszere ösztönzően hatna  a megújulókra való átmenetre.

Bizottság javaslata, hogy a fűtés és a közlekedés minimális adókulcsait éghajlati céljainkhoz igazítsák, a társadalmi hatások mérséklésével és a kiszolgáltatottabb polgárok támogatásával.

 

Épületek felújítása a „zöldebb” életmód érdekében

Otthonaink és épületeink felújítása energiát takaríthat meg, véd a szélsőséges hő és hideg ellen, ezzel is megoldva az energiaszegénységet.

A Bizottság szeretné, ha az új Szociális Klímaalap támogatná a leginkább érintett vagy energia- vagy mobilitási szegénység által veszélyeztetett uniós polgárokat. Segítene a változásoknak leginkább kitett személyek költségeinek csökkentésében, annak biztosítása érdekében, hogy az átmenet tisztességes legyen, és senkit se maradjon hátra.

A tervezetben 72,2 milliárd eurót állapítana meg 7 év alatt az épületek felújítására, a nulla és alacsony kibocsátású mobilitáshoz való hozzáférésre, vagy akár jövedelemtámogatásra.

A lakások mellett a középületeket is meg kell újítani, hogy több megújuló energiát használhassanak, és energiahatékonyabbak legyenek.

 

A Bizottság a következőket javaslatokat tette:

előírják a tagállamoknak, hogy évente újítsák fel az összes középület teljes alapterületének legalább 3% -át

2030 -ra az épületekben megújuló energiaforrások 49% -ának mércéjét állította be

előírják a tagállamoknak, hogy 2030 -ig évente +1,1 százalékponttal növeljék a megújuló energiaforrások fűtésben és hűtésben történő felhasználását