Menü

palyazat
palyazat

Magyar áramfogyasztási record dőlt meg a nyáron

Júniusban újabb áramfogyasztási record dőlt meg a kánikulának köszönhetően, ezért érdemes nagyobb teljesítményű napelem rendszert telepíteni mint a jenlegi áramfogyasztásunk.

A rendszerterhelés csúcsértéke elérte a 6814 megawattot (MW), 28,7 Celsius-fokos napi tlaghőmérséklet mellett - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Az adatokból látszik, hogy a nyári időszakban mért terhelési csúcsok értékei kezdenek összemérhetővé válni a téli abszolút országos rekorddal, amely 7119 MW volt 2021. február 11-én.

A MAVIR szerint a nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett, a háztartási klímaberendezések is működtek.

Eme jelenséghez viszont hozzá kell szoknunk a jövőben, hiszen a terhelési rekordok mögött a fogyasztási szokások, a klímaberendezések és egyéb elektromos eszközök, például elektromos autók töltése, tömegessé és átlagossá váló használata állhat majd.

Érdemes nagyobb teljesítményű napelemet telepíteni mint amire jelenleg szükségünk van

Ennek két oka is van, az egyik ahogyan írtuk az energia felhasználás évről évre nő köszönhetően az új elektromos eszközöknek és a meglévő eszközök teljesítmény növekedése miatt is, továbbá a hálózatba feltöltött áramért pénzt is kaphatunk.